Att skaffa katt

Dessa saker kan vara bra att tänka på innan man skaffar katt:
* En katt kan leva i 15-20år.
* Kostar pengar i inköp, tillbehör, mat, sand, försäkring & veterinärkostnader.
* Behöver omvårdnad, tillsyn och kärlek varje dag.
* Ska du resa bort måste du ordna kattvakt.
* Se till så du har kattsäkrat hemmet från farliga saker och giftiga växter.
* Är du hemma tillräckligt mycket för att den inte ska känna sig ensam eller behöver den sällskap utav en annan katt eller djur.
* Vilken katt passar dig, läs på om rasens egenskaper och ta reda på vad du vill ha för någon.
* Hona eller hane.
* Kattunge eller en lite äldre katt, omplacering.
* Vad vill du få ut utav katten, bara sällskap eller är du även intresserad utav utställning och avel.


Sedan när du bestämt dig för att du vill ha en katt, har du lite info/tips här nedanför..

Kattsäkra ditt hem
Är ditt hem säkert för en liten kattunge att vistas i? Se till att det inte finns hål eller andra trånga utrymmen som den kan fastna eller gömma sig på. Man vet aldrig om man får hem en katt som är social och nyfiken eller om den blir rädd och springer och gömmer sig för att det är läskigt med ett nytt ställe. Låt kattungen få en lugn start genom att inte ta hem massa gäster och hålla ljudnivån låg. Om möjligheten finns är det bra om man kan vara hemma och spendera den första tiden tillsammans för att lära känna varandra. Gömmer sig katten så försök inte va där och ta fram den, det är bättre att locka fram den med lugn röst, mat, lite godis eller inbjuda till lek. Ge den tid och ha tålamod!

Trygghet i sitt nya hem
Det är viktigt att din nya katt kan känna sig trygg och säker i sitt nya hem. Ett tips är att koppla in en feromonadapter i eluttaget (t ex Feliway). Den utsöndrar trygghetsferomoner som ger din katt en känsla av att den kan känna sig trygg och säker. Speciellt om man har andra katter redan i hemmet när den nya flyttar in. Denna kan man sedan använda sig av om man vet att det snart kommer en förändring i hemmet så som ommöblering/nya möbler, en flytt eller en ny familjemedlem.
Ha gärna transportburen öppen och tillgänglig så den blir en trygg plats att vistas i när man väl ska åka till veterinären.

Flera katter
Om du har katt sedan tidigare och kommer hem med en ny katt kan man göra på lite olika sätt för att introducera dem för varandra. Beroende på vad de har för personligheter så får man testa sig fram vad som passar bäst. Men innan den nya katten kommer hem kan man börja med koppla in feromoner i vägguttaget för att den och den gamla katten ska känna sig mer tillfreds.
– Man kan ta det lite mer säkra sättet genom att först introducera den nya katten för ett rum där den kan få bo in sig ordentligt. För att sedan byta och släppa ut den nya katten i resten av huset samtidigt som du stänger in den ”gamla” katten i det rummet som den nya katten bodde i så de kan känna varandras dofter. Sedan introducera dem för varandra när de är lugna och harmoniska.
– Man kan också när man kommer hem, ställa ner transportburen som den nya katten sitter i på golvet i det nya hemmet och låta den ”gamla” katten komma fram och lukta på den för att se hur de reagerar. Det är vanligt med lite fräsande men om den gamla katten fräser och går därifrån eller bara går därifrån så kan man testa att släppa ut den nya katten. Sedan beroende på hur självsäker den nya katten är så kommer den gå på upptäcktsfärd eller springa och gömma sig. Gör den det sistnämnda så får man hålla lite koll på den gamla katten så inte den går fram och gör saken värre för då kan det vara god idé att stänga in den tills den nya katten vågat sig fram och kanske switcha så den nya katten får börja bekanta sig med ett rum i taget. Detta beror också på hur stort man bor.

Rätt mat & vatten
Katter är köttätare vilket betyder att de inte skulle överleva på en vegetabilisk kost. Det finns bra färdiga färskfoder man kan ge några gånger per dag (vilket är ett av de bästa alternativen för katten) och så finns det torrfoder och våtfoder. Det passar inte en del att ge färskfoder, dessutom är det väldigt enkelt att kunna ha torrfoder i en skål framme dygnet runt samt se till att de har friskt, rent vatten varje dag.
Ger man torrfoder är det bra att se till att köpa ett spannmålsfritt foder. Spannmål är helt onödigt för katten att få i sig. Man måste också se till att katten får i sig ca 2dl vatten varje dag. Är man osäker så kan man komplettera torrfodret med att ge våtfoder. Däri finns en del vatten om de skulle dricka dåligt. Man kan också välja att bara ge våtfoder om man tar ett utav kvalité så de får i sig alla ämnen de behöver.
Mat och vattenskål ska stå med minst en meters avstånd för att minska risken att det hamnar matbitar i vattnet så det inte längre hålls fräscht. Skålar i glas eller keramik är att föredra och gärna så stora så att morrhåren inte stöter emot kanterna.
Att tänka på! Mjölk är inte vätska för katter, utan näring. En del tål inte mjölk då de saknar ett enzym i tarmen som har till uppgift att bryta ner laktos.

Kattlådan
När du får hem en ny katt är det viktigt att visa katten vart kattlådan står så den vet vart den ska göra sina behov. Ställ den på ett bra ställe där katten kan vara i fred utan att det är något/någon som stör. INTE nära mat, vatten eller sovplats. Katter är renliga djur och liksom vi så vill de varken äta, dricka eller sova på samma ställe som de gör sina behov.
De gillar att ha mycket sand i lådan så de kan gräva ordentligt och täcka för sin avföring. Har man för lite sand i lådan når ofta urinen botten och det blir snabbt en obehaglig doft som varken du eller katten kommer tycka om. Den obehagliga doften kan också komma om man gör rent lådan för sällan eller om katten har magproblem. Om möjligheten finns så ha gärna två kattlådor på olika ställen (speciellt viktigt om man bor stort eller har flera våningar att även ha flera kattlådor). Rensa kattlådan/orna minst en gång/dag för att hålla den ren, oftare vid behov.

Skötsel och vård
Viktigt att redan från början lära din kattunge att bli van vid hantering. Både att bli bärd, klippa klorna och bli kammad (om den har den sortens päls som behöver kammas). När katten känner sig trygg är det bra att låta alla gäster klämma och känna på kattungen också för att den ska bli van vid att hanteras av andra människor än dig själv.
Även om de flesta katter inte tycker om att bli badade så går det att vänja dem vid bad om man gör det varsamt, lite i taget och börjar redan när den är liten. Dock inte förrän den fått bo in sig så den känner sig trygg i sitt nya hem.

Lek med katten
Innekatter behöver oftast mer stimulans än utekatter. Men ett gäng leksaker är alltid kul för katten att sysselsätta sig med inne. Även fjädervippor, laserpekare mm som du kan leka med katten. Använd helst inte händer och fötter vid lek för då lär sig katten att det är okej att bitas i dem, en väldigt dålig ovana som kan bli svår att bryta.

Avmaskning
Oftast så är din kattunge redan avmaskad innan du hämtar den. Men även om den inte skulle vara det så brukar man inte behöva avmaska förrän man ser tecken på mask. Vet man att katten har fått gå ute eller kommer få gå ute så kan man köpa något som heter ”Kolla masken” på apoteket för att försäkra sig om att katten verkligen har mask innan man ger ett avmaskningsmedel. Det är viktigt att inte avmaska katten om den inte har mask. Masken blir nämligen resistent mot preparatet om man avmaskar för ofta.

Vaccination
Innan flytt brukar kattungarna få sin grundvaccination. Detta sker vid ca 8 veckor och 12 veckors ålder. Efter det är det bra om man vaccinerar varje år för att den ska ha fullt skydd. Även om det bara är en innekatt så kan man dra med sig smittor hem via sina kläder och skor.

Kastrering
Ska inte katten användas i avel så är det allra bästa för kattens skull att bli kastrerad. Den mår som bäst av att slippa alla hormoner och vi mår bra av att slippa höra alla högljudda skrik och urinmarkeringar som en del börjar med för att markera sitt revir och locka till sig en partner.
Vid vilken ålder är det bäst att kastrera? En del uppfödare kastrerar redan innan leverans. Men om din kattunge inte är kastrerad redan så kan man rådfråga sin veterinär. Rekommendationerna idag är vid ca 6 månaders ålder. Men det beror lite på om du t ex ska ställa ut katten så kan man behöva vänta lite beroende på vad man har för ras. Kastrerar man en ras som behöver lite extra tid på sig för att växa kan katten få lite mer femininare utseende som stor. Hör med din uppfödare för att höra vad denne rekommenderar. Ibland kan det bästa vara att vänta tills katten blir könsmogen eller tills den är runt året.

Försäkring
Försäkring är en bra investering ifall din katt blir sjuk eller är med om en olycka. Det kan bli en väldigt dyr historia hos veterinären så har man då en bra försäkring så slipper man bli helt ruinerad. Kolla runt och jämför mellan alla bolag och välj det som passar dig. Ofta har kattungen redan fått en försäkring från att den var liten och man kan då smidigt ta över den och slippa karensdagar.
Väljer man att inte teckna försäkring (vilket jag inte rekommenderar) så får man vara beredd på att behöva lägga allt från 1000-lappen till (om man har väldigt otur) sexsiffrigt belopp eller behöva fatta ett väldigt sorgligt beslut som att låta katten somna in..

Gifter
Många växter man har i hemmet är giftiga. Detta är bra att kolla upp innan man tar hem den nya katten då de ofta gillar att äta gräs och äter därmed automatiskt på andra växter också. Sedan finns det undantag men det är inte värt risken att chansa. Katter har mycket nedsatt förmåga att avlägsna gifter och andra farliga ämnen ur sin kropp. Misstänker du att din katt fått i sig något giftigt, tveka inte att ringa veterinären! Allt från vanliga värktabletter som är till människor till mat med vissa konserveringsmedel i kan vara giftiga för katten. Så förutom att vår mat kan vara giftig så finns risk att de inte får i sig all näring de behöver om vi matar dem med våran mat.


~ All text är skriven från egen erfarenhet, samt böcker och webben ~